Co konsumować w dobie pandemii COVID-19? Kluczowa rola antywirusowego planu żywieniowego

Od dnia 11 marca 2020 roku, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała globalne rozprzestrzenianie się koronawirusa za pandemię. Badacze na całym świecie intensywnie poszukują skutecznej terapii na to schorzenie. W międzyczasie, najistotniejszym elementem ochrony przed poważnym przebiegiem zakażenia są prewencyjne działania oraz mądrze skomponowany plan żywienia, wzmacniający odporność organizmu.

Ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 a sposób odżywiania

Ludzie, którzy przekroczyli sześćdziesiątkę, cierpiący na przewlekłe choroby dróg oddechowych, w tym astmę, są szczególnie narażeni na ciężki przebieg infekcji koronawirusem. Wśród osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka są także pacjenci z istotnymi problemami serca, jak również osoby z cukrzycą, przewlekłymi schorzeniami nerek i wątroby czy zakażone HIV. Osoby cierpiące na tzw. choroby współistniejące, tj. jednocześnie dotknięte kilkoma schorzeniami, jak również ci, którzy zmagają się z otyłością oraz mają obniżoną odporność, powinny szczególnie dbać o profilaktykę. Dla tych grup pacjentów antywirusowa dieta ma kluczowe znaczenie.

Składniki odżywcze pomocne w walce z koronawirusem

Jedzenie pełni rolę naszego „paliwa”, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala utrzymanie ciała w dobrej formie i jest sojusznikiem systemu odpornościowego. W okresie pandemii koronawirusa, antywirusowy plan żywieniowy powinien być bogaty w witaminy, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina C jest jednym z podstawowych składników odżywczych, które wspomagają naszą odporność. Działa na wzrost produkcji przeciwciał, które bronią organizm przed bakteriami i wirusami. Dodatkowo, spowalnia procesy starzenia i redukuje ryzyko rozwoju chorób serca oraz nowotworów. Możemy ją znaleźć m.in. w natce pietruszki, papryce, brukselce, kalarepie, brokułach, kapuście, kalafiorze, szpinaku, cykorii, fasolce szparagowej, rzodkiewce, sałacie, pomidorach, marchwi, burakach, owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, truskawkach, kiwi, grejpfrucie, cytrynie, pomarańczach, czerwonych porzeczkach, malinach i jabłkach.

Nie możemy zapomnieć o witaminie D, która jest prohormonem. Nasz organizm produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych – stąd jej niedobory zimą. Witamina D wspiera produkcję białka niszczącego wirusy, bakterie i patogeny. Jej odpowiednia ilość w naszym organizmie przekłada się na mniejszą podatność na choroby i lepszą odporność. Posiada także wpływ na jakość i mineralizację kości. Możemy ją znaleźć w jajkach, mleku, tłustych rybach, kurczakach, produktach na bazie mleka roślinnego, serach, pieczarkach i maśle. W przypadku niedoborów witaminy D często zalecana jest jej suplementacja – jednak decyzję o jej zażywaniu powinniśmy skonsultować z lekarzem.