Wzmocnienie odporności poprzez codzienne spożywanie łyżeczki miodu

Miód ma swoją rolę w historii człowieka od niepamiętnych czasów. Począwszy od momentu, kiedy ludzie po raz pierwszy „ukradli” go pszczołom i odkryli jego wspaniały smak. Mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnego momentu tego odkrycia ani osoby, która za to odpowiada, wiemy, że miód był znany już w starożytności. Przez wieki był on wykorzystywany nie tylko do celów kulinarnych, ale także jako środek pielęgnujący urodę oraz leczniczy.

Historia zna wiele przykładów użycia miodu. W Biblii opisano krainę „mlekiem i miodem płynącą”, zapisy egipskie świadczą o hodowli pszczół w celu pozyskiwania miodu, a starożytne dokumenty z Grecji mówią o tym, że miód był pokarmem bogów, a także ludzi. Znany grecki lekarz Hipokrates zachwalał lecznicze właściwości miodu i zalecał go jako remedium na wiele schorzeń już 450 lat przed naszą erą.

Współcześnie miód jest nadal cenionym składnikiem medycyny naturalnej. Dla wielu osób, które potrafią go prawidłowo wykorzystać, jest to najtańszy i najbardziej uniwersalny środek terapeutyczny.