Olejek cynamonowy – cudowna moc natury, sposoby wykorzystania i proces produkcji

Wiele olejów i olejków jest cenionych za swoje wszechstronne, zdrowotne i upiększające właściwości. Wśród nich warto szczególnie zwrócić uwagę na olejek cynamonowy. Jest on wykorzystywany jako składnik różnych produktów, takich jak kosmetyki do pielęgnacji ciała, perfumy czy preparaty do higieny jamy ustnej. Ale to tylko niektóre z jego zastosowań, które świadczą o jego cudownych możliwościach. Jaki jest tajemniczy sekret olejku cynamonowego?

Ten unikalny olejek eteryczny pochodzi z cynamonowca cejlońskiego, niewielkiego drzewa rosnącego w egzotycznych regionach Azji, takich jak Sri Lanka i Indie. Ludzie z tamtych rejonów od dawna doceniali unikatowy smak tej przyprawy oraz jej lecznicze właściwości. Ciekawym faktem jest, że mimo azjatyckiego pochodzenia, cynamon jest obecnie produkowany w takich miejscach jak Maroko, Madagaskar czy Seszele. Obecnie jest on popularny na całym świecie i wykorzystywany jako naturalny środek zdrowotny przeciwdziałający wielu problemom zdrowotnym i zaburzeniom.

Olejek cynamonowy jest prawdziwym skarbem nie tylko ze względu na zawartość olejków eterycznych. Jego skład obejmuje aldehyd cynamonowy i octan cynamylu, które mają właściwości grzybobójcze, dezynfekujące i bakteriobójcze. Dzięki flawonoidom, taninom, błonnikowi i żelazu, olejek ten jest stosowany do leczenia stanów zapalnych skóry. Charakteryzuje się słodkim aromatem i kolorystyką od jasnożółtej do prawie bezbarwnej. Wszystkie te właściwości sprawiają, że olejek cynamonowy jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym (np. w produkcji kosmetyków do pielęgnacji ciała), spożywczym (np. jako aromat dodawany do słodyczy) czy w aromaterapii.

Produkcja olejku cynamonowego opiera się na procesie destylacji z parą wodną kory cynamonowca cejlońskiego. Można go również otrzymać z liści czy korzeni tego drzewa, ale produkt uzyskany tą metodą nie będzie pełnowartościowy. Kluczowe składniki olejku to aldehyd cynamonowy (zasługuje na szczególne uznanie ze względu na swoją biologiczną aktywność) i eugenol (z którego pozyskuje się przede wszystkim wanilinę). W przypadku olejku pochodzącego z kory dominuje aldehyd cynamonowy, podczas gdy w innych olejkach jego zawartość nie przekracza kilku procent (95% stanowi eugenol).